top of page

Utrechts Requiem

LEVENSVERHALEN OP MUZIEK

Een Requiem is volgens de traditie een (katholieke) dodenmis, voor het zieleheil van de overledene. De nabestaanden doen een goed woordje voor hem of haar bij God en hopen zo het laatste zetje te geven voor een warme ontvangst in de hemel. Centraal staat hoe het oordeel uitvalt; beloning of straf.  

Het requiem in dit project verplaatst zich naar de levenden als reflectie op het leven. In ons streven om gelukkig te zijn lijkt het leven vaak een zoektocht naar de hemel op aarde in plaats van een proeve om na de dood in de hemel te komen. Die hemel op aarde is er niet voor iedereen. Onder welke omstandigheden begon je aan je leven, draag je iets met je mee wat het leven een complexe zaak maakt? Hoor je erbij of val je buiten de geijkte kaders?

In het nieuwe requiem is gekozen voor de levensverhalen van die mensen; mensen die in de grote loterij een minder gunstig of zelfs slecht lot hebben getrokken. Uit hun narratief komt altijd een grote veerkracht naar voren, hun innerlijke overtuiging dat ook voor hen een paradijs haalbaar is. Luister naar de muziek en het verhaal over hun zoektocht en sluit ze in de armen.

Het Utrechts requiem presenteert op initiatief van Ellen Blom voor de derde keer een reeks levensverhalen op muziek.

Zes nieuwe levensverhalen van zes hoofdpersonen met elk een indrukwekkende geschiedenis. 

Librettist Herman van Tongerloo schreef het libretto op basis van interviews met hen en 5 verschillende componisten zetten de verhalen op muziek. 

Elke hoofdpersoon levert ook zelf een bijdrage op het podium. 

Screenshot 2021-07-29 at 12.39.28.png

Financiële ondersteuning

Deze derde editie van het Utrechts Requiem kwam tot stand dankzij financiële ondersteuning van

LOGOS-NIEUW_edited.jpg
bottom of page